Берджухи Анахид мистериозно продуцира КриМи Филм

Барджухи Анахид (Берджухи Анахид Баруйр Вартанян)е родена през недалечната 1973-а година, на горещия 15-ти август в слънчева Армения в семейството на Армавени и Баруйр Вартанян. Тя е най-малкото от три деца. Берджухи има двама по-големи братя – Артур и Хайк. Отраснала е в красивата столица Ереван. От малка знае, че иска да се занимава с кино. Когато е на 19 години цялото й семейство емигрира през България за Щатите. То се настанява при роднини, които живеят в Лос Анжелис. В началото Берджухи работи във фирмата на чичо си, които е златар, но в последствие решава да се запише да учи бизнеса. На 24 години се записва в West Los Angeles College, където учи мениджмънт. Там Анахид се запознава с влиятелни хора, които имат познати в киното и така започва да се осъществява детската й мечта. Не след дълго започва работа в едно малко студио за независимо кино. Там тя се занимава най-вече с продуциране на късометражни филми. С навършването на 30 години започва нейното развитие във филмовата индустрия. Започва да се занимава и с по-големи продукции.

С любовта към киното и познанията й по бизнес Берджухи продуцира първия си филм – „Над зелените поля” през 2004 година. За пет години продуцира още 4 филма, някои от които биват номинирани за:

Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA
Satellite Awards
Central Ohio Film Critics Association
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards
Palm Springs International Film Festival

По време на работата си в студиото се запознава с арменци вече пробили в киното. Осъществява малък независим проект с Ерик Бохосян (Eric Bogosian), които за огромно съжаление не вижда бял свят по независещи от нея причини.

През 2002 година се запознава с Атом Егоян (Atom Egoyan) на премиерата на филма „Арарат”. С него работи като асоцииран продуцент по филма му – „Adoration” (2008).

Също така има възможността да се запознае и с Шер, с която много си допадат. Певицата дори записва 2 песни за късометражния филма на Берджухи – „Дни и нощи” (2009).

През 2006 година се запознава с Катрин Сарафян (Katherine Sarafian) на фестивал на късометражното кино, които се провежда ежегодно в Сан Франкско. През последната година с нея обсъждат работата по общ проект за анимационен филм, които вероятно ще види бял свят през 2016 година.

Последният филма на Берджухи Анахид излиза в началото на 2011 година със заглавие „Стига толкова”.

След успешната си кариера в Щатите, Анахид решава да се премести в Европа, заради съпруга си Жилбер Симонян, които има сериозен бизнес. Заживели във Франция, Марсилия, където е централния му офис.

След преместването си в Европа през 2011 година Берджухи започва активно да работи с няколко европейски режисьори. За момента няма спечелена награда на Стария континент, но и това ще стане, както обича да казва тя.

 

През последния месец се е заела с нов увлекателен проект, с който се захваща съвсем случайно. В един леко дъждовен ден, по време на тазгодишния форум на арменците от Европа, провеждащ се в Брюксел, Берджухи чува за нещо ново, което силно я заинтригува. В разговор с арменци от България разбира, че по същото време в Брюксел представление имат едни момчета, които се занимават с нещо ново, различно и интересно. Театър, но малко по-необичаен.

И така Анахид посещава представлението на Хахаха. След срещата си с тях решава, че е време да се впусне в нещо ново. Предлага на момчетата да продуцира техен филм, който ще се представи на 16.12.2013 г. в НАТФИЗ.